Νέα & Εκδηλώσεις

13η αποστολή: Ηρακλειά - Χάλκη - Σύμη - Ψέριμος - Κίμωλος

13ος Διάπλους της Axion Hellas

Στη Χάλκη, τη Σύμη, την Ψέριμο, την Ηρακλειά και την Κίμωλο η 13η αποστολή της Axion Hellas.

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δράση των εθελοντών της Αxion Hellas για το 2023, στη Χάλκη, τη Σύμη, την Ψέριμο, την Ηρακλειά και την Κίμωλο. Η ομάδα της Axion Hellas, διήνυσε με 13 ταχύπλοα σκάφη, 600 ναυτικά μίλια, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, προκειμένου να προσφέρει τις πολύτιμες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της, στους κατοίκους των απομακρυσμένων, ακριτικών νησιών στις Κυκλάδες και  τα Δωδεκάνησα.

Συνολικά η ιατρική ομάδα της Axion Hellas, αποτελούμενη από 54 ιατρούς, 20 ειδικοτήτων, δέχτηκε στα ιατρεία που στήθηκαν στα πέντε νησιά, 620 πολίτες και πραγματοποίησε 1.708 εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Oι ακρίτες μας, κάθε ηλικίας, είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν από Καρδιολόγο, Παθολόγο, Πνευμονολόγο,  ΩΡΛ, Ακτινολόγο, Γυναικολόγο, Ορθοπεδικό, Οδοντίατρο, Ουρολόγο, Ενδοκρινολόγο, Δερματολόγο, Οφθαλμίατρο,Παιδίατρο, Παιδοφθαλμίατρο, Παιδοενδοκρινολόγο,  Νευρολόγο,  Ψυχολόγο και επιπρόσθετα να υποβληθούν σε μικροβιολογικές εξετάσεις, σε υπέρηχους σώματος και οι γυναίκες να εξεταστούν στο ιατρείο μαστού. Παράλληλα για όσους ακρίτες δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω προβλημάτων υγείας να επισκεφθούν τα ιατρεία, ομάδα εξειδικευμένων ιατρών  πραγματοποίησε 11 κατ’ οίκον ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις ασθενών.

Σ΄ αυτή τη δράση για πρώτη φόρα, λειτούργησε παιδιατρική κλινική, προκειμένου τα παιδιά κάθε ηλικίας που ζουν στα ακριτικά νησιά μας, να δεχτούν τη φροντίδα των εξειδικευμένων ιατρών της Axion Hellas, σε διαφορετικούς χώρους από αυτούς που διαμορφώθηκαν για τους ενήλικες. Επιπρόσθετα, η ομάδα των οδοντιάτρων συμμετείχε στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου της στοματικής υγείας παιδιών από 7 έως 12 ετών, που υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συνολικά οι ιατροί εξέτασαν 101 παιδιά στα πέντε νησιά.

Στο πλαίσιο της αποστολής,  παράλληλα με τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους αυτών των νησιωτικών περιοχών. Συγκεκριμένα, συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας και αρωγοί των Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών δράσεων ήταν πολλοί φορείς και πολλές ομάδες, όπως η Helmepa, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Blue Cycle και το Playroom με το πρόγραμμα «Toy it Again», η Ελληνική Αστυνομία με το πρόγραμμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο», η Ολυμπιακή Εκεχειρία με το πρόγραμμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», τα ιδρύματα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και Robert F. Kennedy Human Rights και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, με το πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία». Μαζί μας ήταν και η Safe WaterSports με το πρόγραμμα «Ocean Lab», το Σωματείο ΕΛΙΖΑ με τα προγράμματα «Ασφαλές Άγγιγμα» και το «Σώμα», οι θεατρικές ομάδες με τους Λάμπρο Φισφή και Δημήτρη Μακαλιά και η παιδική παράσταση «Η Βασίλισσα των Πάντων», καθώς και ο πρωταθλητής ποδοσφαίρου Γιώργος Καραγκούνης και η chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Στις 14 εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Χάλκη, τη Σύμη, την Ηρακλειά και την Κίμωλο, οι συμμετοχές έφτασαν τις 2.524. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 502 παιδιά και 425 ενήλικες που αντιστοιχούν στο 58% του συνολικού πληθυσμού των τεσσάρων νησιών.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον εντάσσονται και πρωτοβουλίες για την αύξηση του πληθυσμού συγκεκριμένων απομακρυσμένων περιοχών,  όπως το στρατηγικό σχέδιο για την αναβίωση του ιστορικού οικισμού «Χωριό», της Χάλκης, που πραγματοποιείται από την Deloitte σε συνεργασία με την Axion Hellas και τον Δήμο Χάλκης.

Η 13η δράση της Axion Hellas, ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια και την προσφορά σημαντικών «συμμάχων», όπως ο όμιλος Ευρωκλινικής, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. που υποστήριξε το έργο της ομάδας, παρέχοντας μηχάνημα υπερήχων καρδιάς – αγγείων τελευταίας τεχνολογίας, την εταιρεία Παπαποστόλου Ν. ΑΕ ιατρικά μηχανήματα, GE Ηealthcare, την Coral, Shell licensee που προσέφερε μέρος των καυσίμων για τη μετακίνηση των εθελοντών, την εταιρεία Galiotos Εarcare, που εφάρμοσε προσωποποιημένες λύσεις ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας σε όσους από τους κατοίκους είχαν πραγματικά ανάγκη και όλους τους χορηγούς και τους υποστηρικτές των δράσεων της εθελοντικής ομάδας.

Στόχος της Axion Hellas είναι να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινωνία, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες που ζουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των  Ελληνικών νησιών και της Ελληνικής ηπειρωτικής χώρας. Από το 2017 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 70 ιατροί, 23 ειδικοτήτων, πραγματοποίησαν 26.078 εξετάσεις και 11.000 ιατρικές πράξεις σε συνανθρώπους μας. Υλοποιήθηκαν 26 έργα υποδομής, ενώ στις πολυάριθμες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις της ομάδας, συμμετείχαν περίπου 20.000 παιδιά και ενήλικες.

Διαβάστε ακόμαRead more