Αποστολή

11η Αποστολή: Φολέγανδρος - Σύμη - Χάλκη - Αστυπάλαια - Κίμωλος

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 11ος Διάπλους της AXION HELLAS στη Φολέγανδρο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Αστυπάλαια και την Κίμωλο. Στην αποστολή συμμετείχαν 51 εθελοντές γιατροί, 15 ειδικοτήτων που προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα ιατρεία που στήθηκαν στα ακριτικά νησιά. Συνολικά, στη δεκαήμερη δράση της AXION HELLAS,  ανέλαβαν δράση 130 εθελοντές διάφορων ιδιοτήτων, εξετάστηκαν 970 κάτοικοι και πραγματοποιήθηκαν 2.464 ιατρικές εξετάσεις.

Οι κάτοικοι των 5 ακριτικών νησιών είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν και σε μικροβιολογικές, ιστολογικές εξετάσεις και τεστ ΠΑΠ, με την πολύτιμη συνεισφορά της Ευρωκλινικής. Παράλληλα σε συνεργασία με την Γαλιώτος Εarcare, έγινε έλεγχος ακοής στους κατοίκους και δόθηκαν  ακουστικά βαρηκοΐας υψηλής αξίας, εντελώς δωρεάν, σε συνανθρώπους μας που τα είχαν ανάγκη. Η ομάδα των εθελοντών συνεργάστηκε και σ’ αυτήν την αποστολή με τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, προστέθηκε στην ιατρική ομάδα εξειδικευμένη στρατιωτική ιατρός στα ιατρεία ακτινολογίας.Στις δράσεις της ομάδας συμμετείχε και το Όραμα Ελπίδας, ενημερώνοντας τους νησιώτες για τη μεταμόσχευση μυελού́ των οστών.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, πραγματοποιήθηκε πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights, που υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών σχετικά με ζητήματα που άπτονται της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Αστυπάλαια πραγματοποιήθηκε επίσης κοινή σύνδεση τάξεων του σχολείου με τις αντίστοιχες τάξεις των Εκπαιδευτήριων Δούκα στην Αθήνα και τη Σχολή Σαχέτι, Ν. Αφρική.

Συνοδοιπόρος στις δράσεις της AXION HELLAS και η ομάδα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που υλοποίησε ένα πλούσιο πρόγραμμα βιωματικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι μαθητές παρακολούθησαν επίσης πρόγραμμα πρώτων βοηθειών από διασώστες του ΕΚΑΒ και συμμετείχαν στη διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση του Γιώργου Λεμπέση «Ο Καλτσοκλέφτης» των εκδόσεων Ψυχογιός, ενώ με την ευγενική χορηγία της Rosebud,  οι μικροί ακρίτες παρακολούθησαν εκπαιδευτικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Το έργο της AXION HELLAS  στήριξε για άλλη μια φορά και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που δημιούργησε μοναδικά εδέσματα με τα παραδοσιακά προϊόντα της Αστυπάλαιας για τους εθελοντές και τους κατοίκους.

Το περιβάλλον και η βιωσιμότητα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες δραστηριότητας της AXION HELLAS. Προς αυτή την κατεύθυνση, εθελοντές ενημέρωσαν τους μαθητές των 5 ακριτικών νησιών, για την κομποστοποίηση και τις καθημερινές συνήθειες που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν προκειμένου να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Στον τομέα της βιωσιμότητας, η AXION HELLAS υποστηρίζεται από την Deloitte Ελλάδος, που αποτελεί και χρόνιο στρατηγικό της συνεργάτη. Έτσι, σε συνέχεια του pro-bono προγράμματός της για τη στρατηγική ανάπτυξη της Αστυπάλαιας «Astypalaia 4.0» για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, η εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη του πληθυσμού τόσο της Αστυπάλαιας όσο και άλλων νησιών με έναν βιώσιμο τρόπο.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας με έργα υποδομών, η AXION HELLAS, ανακατασκεύασε, εξόπλισε και παρέδωσε στους κατοίκους της Χάλκης ένα μοντεσσοριανό πρότυπο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης.

Το έργο της AXION HELLAS  δε θα ήταν εφικτό να υλοποιηθεί, δίχως τους πολύτιμους και γενναιόδωρους δωρητές της, που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τις προσπάθειες των εθελοντών και συγκεκριμένα τη Μελίνα Τραυλού (Neptune Lines), τον Γιώργο Σουραβλά (Load Line Marine), τον Γεώργιο Ρούσσο (Revoil) και την εταιρεία Latsco shipping.

Διαβάστε ακόμαRead more